نام دیگر این بیماری بواسیر، هموروئید می باشد. یکی از بیماری های نشیمنگاهی در جهان است. رگهای خونی متورم و آسیب دیده در اطراف مقعد یا رکتوم تحتانی روده بزرگ می باشد. اما بواسیر چیست؟
بواسیر یا همان همروئید می تواند در داخل و یا خارج از مقعد باشد. حدود 50 درصد از افراد بزرگسال تا قبل از 50 سالگی دچار این بیماری می گردند. عروق بواسیری به طور طبیعی در مقعد وجود دارند و وظیفه خون رسانی را به عهده دارند حال اگر به دلیل افزایش خون و یا پارگی تحت فشار قرار گیرند باعث بیماری بواسیر می گردند.
دلایل بروز بیماری بواسیر
- فشار آوردن زیاد به مقعد در هنگام دفع مواد زائد
- نشستن زیاد و طولانی مدت
- اسهال شدید
- اضافه وزن و چاقی
- آمیزش مقعدی
- بارداری
- نگهداشتن مدفوع در داخل مقعد و ایجاد یوبوست
- مصرف نکردن از مواد غذایی که دارای فیبر باشد
- سابقه خانوادگی
- کم آبی بدن
- بلند کردن اجسام سنگین
- اختلالات روحی و روانی
- اعتیاد به مواد مخدر
- مصرف برخی داروها که باعث اختلالات گوارشی می شوند
- استفاده زیاد از ملین ها
- اختلالات کبدی که باعث عملکرد صحیح دستگاه گوارش می گردد
- داشتن ژنتیکی این بیماری در خانواده احتمال بروز این مشکل در شما را بسیار افزایش خواهد داد.
علائم بواسیر چیست؟
در اینجا به شایع ترین نشانه های این بیماری میپردازیم:
- خون ریزی مقعد
- توده یا برآمدگی دردناک در مقعد
- خارش یا سوزش مقعد
- درد در اطراف مقعد
- نشت مدفوع
- اسهال دردناک
این مطلب را از دست ندهید: درمان بواسیر با لیزر
انواع بواسیر یا هموروئید
بواسیر داخلی: این نوع از بیماری بواسیر در داخل مقعد ایجاد می گردد. فرد دردی را احساس نخواهد کرد ولی در زمانی که می خواهد مدفوع کند تماس مواد زائد با مقعد رگ متورم می شود و مدفوع همراه با خون ریزی خارج می گردد. همچنین درد و خارشی که در آن به دلیل فشار بیش از اندازه خروج مدفوع برای فرد ایجاد می شود.
در بواسیر داخلی بیرون زدگی در هنگام دفع اتفاق می افتد ولی مجددا به داخل باز می گردد.
بواسیر خارجی: علائم بیشتری نسبت به هموروئید داخلی دارند. درد، خارش و سوزش در این نوع بیشتر است و باعث اختلال در روند عادی زندگی فرد می شود. بواسیر خارجی از متورم شدن رگ های زیر پوست کنار مقعد که باعث خارش و خونریزی شده به وجود می آید. متورم شدن رگها به دلیل جمع شدن و لخته شدن خون در این ناحیه می باشد.
بواسیر پرولاپس: این نوع از بواسیر هنگامی رخ می دهد که هموروئید داخلی متورم شده و بیرون بزند. فرد می تواند با استفاده از یک آینه آن را ببیند. در بعضی مواقع پس از دفع مدفوع بیرون زدگی خود به داخل باز می گردد و در برخی مواقع فرد باید خودش آن را به داخل فشار دهد اما در صورتی که نتواند این کار را انجام دهد باید به پزشک مراجعه کند و تحت درمان برای پیشگیری در آینده قرار گیرد.
بواسیر ترومبوزه: این نوع از بیماری بواسیر دردناکترین نوع بواسیر خارجی می باشد. برای کسانی که به طولانی مدت در یک مکان می نشینند می تواند بسیار دردناک باشد.بواسیر ترومبوزه در لبه کناری مقعد به وجود می آید. در صورت مشاهده باید سریعا برای درمان به پزشک مراجعه شود.
پیشگیری از بواسیر یا هموروئید
- از فشار آوردن هنگام مدفوع خودداری کنید
- نوشیدن آب کافی
- ورزش کردن به صورت مرتب
- پرهیز از نشستن های طولانی مدت
- استفاده از موادغذایی که دارای فیبر باشند مانند: برنج قهوه ای، گندم کامل، جو دوسر، هویج، گلابی،گندم سیاه، سبزیجات و سبوس که همگی این ها سرشاز از فیبر می باشند و باعث می شود روده نرم شود و مدفوع به راحتی خارج گردد.
- به محض احساس مدفوع کنید
عوارض بواسیر یا هموروئید چیست؟
خونریزی طولانی مدت بواسیر منجبر به کاهش گلبول های قرمز و کم خونی همچنین ایجاد فقر آهن می شود و فرد را دچار ضعف و خستگی می کند.
عفونت مقعد و خروج ترشحات چرکی که در صورت درمان نشدن میتواند به بیماریهای دیگری مثل فیستول منجر شود.
نشت مدفوع که در اثر عدم درمان ممکن است اتفاق بیفتد.
سخن آخر
همه ی ما در برابر سلامتی که خداوند به ما عطا کرده است مسئول می باشیم پس باید به بهترین نحو از بدنمان مراقبت نماییم . در صورت مشاهده هرگونه بیماری با درمان مناسب، به احتمال زیاد بهبودی را به دست خواهید آورد. پیروی از دستورات پزشک باعث می شود در روند درمان بیماری سریعتر به نتیجه برسید.