موبرگشتی یا پیلونیدال در پایین کمر ایجاد می شود. همان طور که از اسمش مشخص می باشد در اثر برگشت موهای سست به داخل پوست به وجود می آید و باعث عفونت می گردد. در صورتی که مجرایی به پوست باز شود ترشحات از آن خارج می گردد در غیر این صورت عفونت جمع شده همراه با درد خواهد بود که تبدیل به آبسه می گردد.
دلایل به وجود آمدن مو برگشتی
- در اثر نشستن های طولانی مدت مانند رانندگی و منشی گری
- وزن بالا و چاقی
- ژنتیکی
- آسیب زدن دائمی به آن محل
- موهای زیاد بدن
- مردان بیشتر در معرض این بیماری می باشند ( کیست پیلونیدال در افراد در دهه 20 شایع تر می باشد )
- موهای سفت و محکم
- وجود سوراخ مادرزادی در دنبالچه
- استفاده از لباس های تنگ و جذب
علائم بیماری مو برگشتی
- تورم در پایین ستون فقرات
- درد و قرمزی
- خارج شدن چرک و خون از آن نقطه
- بوی بد چرک
- حساسیت در لمس کردن آن نقطه
مو برگشتی می تواند در قسمت های مختلفی از بدن ایجاد شود. قسمت هایی مانند: کشاله ران، زیربغل، نوک سینه و...
اما در قسمت کمر و کمی بالاتر از باسن این بیماری بیشتر خود را بروز می دهد. اگر به موقع تشخیص داده شود و درمان گردد فرد دچار عوارض حاد تر نخواهد شد و با روش های جدید درمان امکان عود مجدد را به صفر خواهد رساند.
روش های درمانی توسط پزشک
- لیزر مو برگشتی
- درمان مو برگشتی یا پیلونیدال با جراحی
- عمل سرپایی مو برگشتی با لیزر
در گذشته درمان به وسیله جراحی بیشتر صورت می گرفت به این صورت که با برداشتن این توده به شکل وسیع یک چاهک در کمر ایجاد میشود. این حفره باید هر روز پانسمان شود تا پس از 2 ماه پر شود. بعد از عمل فرد نمی تواند بنشیند و تا دوره نقاهت سپری نشود باید مراقبت هایی که پزشک گفته است را انجام دهد.
ولی به دلیل همین مراقبت های ویژه پس از جراحی این درمان امروزه توسط پزشکان با کمک لیزر انجام می گردد. از مزایای لیزر شکافته نشدن پیلونیدال می باشد و همین باعث می شود دیگر نیازی به پانسمان نداشته باشد. در لیزر ریشه های مو سوزانده می شوند و هیچ آسیبی به بافت بدن نمی رسد.
بعد از لیزر مو برگشتی نیازی به بستری شدن نیست و با چند روز استراحت فرد به زندگی عادی خود باز می گردد.
درمان خانگی مو برگشتی
1. کمپرس گرم
2. درمان مو برگشتی با روغن درخت چای
3. سرکه سیب برای درمان پیلونیدال
4. نمک اپسوم
5. سیر برای درمان مو برگشتی
6. آلوئه ورا
7. درمان به وسیله زردچوبه
8. کیسه های چای سیاه
9. لیلاک هندی
افراد بسیاری با استفاده از درمان های خانگی توانسته اند به صورت موقت این مشکل را حل کنند ولی برای از بین بردن و ریشه کن شدن کامل مو برگشتی باید موهایی که مانند کلاف در یکجا جمع شده اند از ریشه کنده شوند.
روش های جلوگیری از مو برگشتی یا پیلونیدال
اصلاح موی زائد: یکی از راه های پیشگیری از مو برگشتی زدودن موهای زائد ناحیه بالای باسن می باشد تا مو امکان رشد و برگشت به پوست را نداشته باشد.
فعالیت بدنی: اگر شغلتان ایجاب می کند که ساعت زیادی را بنشینید سعی کنید هر نیم ساعت بلند شده کمی قدم بزنید تا در پیشگیری از چنین بیماری کمک کرده باشید.
کاهش وزن: وزن زیاد به دلیل فشار آوردن به این ناحیه باعث ایجاد بیماری مو برگشتی می شود. همیشه سعی کنید نه تنها برای جلوگیری از این نوع بیماری بلکه برای سلامتی کلی بدنتان وزنتان را متعادل نگه دارید.
اجتنباب از پوشیدن لباس های تنگ: استفاده از لباس های نخی و غیر چسبناک ریسک ابتلا به بیماری پیلونیدال را کاهش می دهد.
رعایت بهداشت: حمام روزانه و نظافت ناحیه مقعد در پیشگیری از این نوع بیماری بسیار موثر می باشد. کافی است برای نظافت از این ناحیه از صابون های بدون عطر استفاده کرده و پس از استحمام به وسیله حوله نرم ناحیه مورد نظر را خشک نمایید.
سخن پایانی
ما در اینجا سعی داشتیم شما را با بیماری مو برگشتی یا پیلونیدال آشنا کنیم. بهتر است از قبل از اینکه دچار چنین بیماری شوید با رعایت کردن روش های جلوگیری از مو برگشتی در ایجاد این بیماری پیشگیری نمایید.