بیماری شقاق مقعدی به صورت یک شکاف یا ترک باریک در پوست دیواره مقعدی نمایان میشود. در این قسمت تعداد گیرنده های عصبی بسیار زیاد است. به همین علت شقاق مقعدی با درد بسیار زیادی همراه است. این عارضه در بیشتر مواقع با خونریزی نیز همراه است به این علت است که بیماران گیاهی شقاق مقعدی را با بواسیر اشتباه میگیرند در حالی که علائم علت ایجاد این بیماری با بواسیر کاملا متفاوت است.
علل ایجاد بیماری شقاق مقعدی
یکی از مهمترین دلایل به وجود آمدن بیماری شقاق مقعدی ضربه و فشار بیش از اندازه در ناحیه مقعد است و یبوست نیز یکی از مهمترین دلایل ایجاد این عارضه است خروج مدفوع سخت به دیواره ها و پوست ناحیه مقعد آسیب میزنند.
بیماری یبوست و یا اسهال مزمن، بارداری و زایمان سخت، تمیزکردن مقعد با حوله زبر یا دستمال سخت،سرطان راست روده،خاراندن بیش از حد مقعد در زمان داشتن انگل و بیماری پوستی، داشتن رابطه جنسی مقعدی تنگی بیش از اندازه، تنگی بیش از حد عضلات مقعد و بیماری هایی مانند سرطان مقعد،HIV ، بیماری سل، هرپس سیمپلکس و سیفلیس هم از جمله مواردی هستند که باعث ایجاد این بیماری در فرد میشوند.
علائم شقاق مقعدی
علائم این بیماری عبارتند از:
- تورم و التهاب و خونریزی از ناحیه مقعدی
- تب ناشی از عفونت
- درد هنگام اجابت مزاج
- زائده های کوچک و وجود شکاف یا ترک بر روی پوست اطراف مقعد
- سوزش و خارش در ناحیه مقعدی
- قرمز شدن ناحیه مقعدی
- خروج ترشحات چرکی از ناحیه ترک یا شکاف
این بیماری به دو نوع تقسیم می شود.
شقاق حاد یا نوع اول که این مورد رایج ترین نوع شقاق است که در چین های مقعد ایجاد شده و طی شش هفته درمان پیدا میکند اما ممکن است همراه با یبوست باشد.
شقاق مزمن یا نوع دوم که این نوع کمتر از نوع اول رایج است و معمولاً افراد دچار یبوست مزمن می شوند. این مورد برای افرادی که رابطه مقعدی مداوم دارند. زخم شقاق مزمن عمیقتر از شقاق حاد است و برای درمان آن حتماً باید به پزشک مراجعه شود.
درباره کیست پیلونیدال یا سینوس پیلونیدال بدانید
راه های درمان شقاق مقعدی
درمان خانگی و گیاهی
روغن زیتون و روغن نارگیل یکی از بهترین روشهای درمان هستند که به بهبود شقاق کمک میکند. این روغن ها به علت چربی فراوان، باعث می شود که دفع مدفوع راحت تر شود. همچنین دارای املاح ضد التهابی اند که به کاهش درد ناشی از شقاق مقعدی کمک می کنند.
سرکه سیب نیز فرآیند حذف را بهبود می بخشد و در بهبود حرکات روده بسیار کمک می کند. آلوورا نیز بافت های آسیب دیده را احیا می کند درد و التهاب ناشی از شقاق را تسکین میدهد.
همچنین مصرف غذاهای پر فیبر بسیار موثر می باشد و روند بهبودی را تسریع می کند.
شستن مقعد به وسیله آب ولرم و خشک کردن آن با دستمال نرم و تمیز، خودداری از نشستن بر روی سطوح سفت، خودداری از زور زدن یا نشستن های بیش از حد طولانی در توالت، نشستن در آب گرم یا همان حمام سیتز و پرهیز از استفاده از مواد شوینده شیمیایی و صابون های معطر نیز از عواملی هستند که به بهبود این بیماری کمک می کنند.
جراحی و لیزر
جراحی زمانی که بیماری شقاق می شود حتماً باید برای درمان پزشک مراجعه کرد و درمان سریع شقاق را آغاز کرد.
اگر درمان های خانگی موثر نبود و بیماری حاد شد برای درمان سریع آن باید بین جراحی و لیزر یکی را انتخاب کنید. پیشنهاد ما به شما لیزر است زیرا نیازی و بستری شدن در بیمارستان و بیهوشی عمومی نیست و بدون درد و خونریزی صورت می گیرد. نیازی به پانسمان داخلی ندارد. درد بعد از لیزر نیز به مراتب کمتر از جراحی است.